Jäähyväiset kotilaitumille

Tiistai 3.1.2017 klo 11:19 - Meri Vilen

Jokaisella asialla auringon alla on aikansa, jokaisella työllä mittansa ja yrityksellä elinkaarensa. Tänä talvena tuli Paakosen tilan aika luopua lehmänpidosta. 

Päätös lypsykarjasta luopumiseen vaatii pitkän kypsyttelyajan. Se ei ole asioita, joita tehdään hetken mielijohteesta. Karjaa kasvatetaan aina pitkällä tähtäimellä. Tilallisella on visio siitä, minkälaista karjaa hän haluaa kasvattaa ja millä tavoin. Samalla tavalla on karjasta luopuminen pitkän suunnittelun tulos. Siinä pyritään eläinten sekä talouden kannalta optimaaliseen lopputulokseen. 

Paakkosen tilalla navetan tyhjentäminen haluttiin tehdä eläinten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Muutto ajoitettiin niin, että suurin osa karjasta myytiin tutulle tilalle aiemmin syksyllä, mutta eläinten siirto tapahtuisi vasta, kun uusi robottipihatto olisi valmis ottamaan lehmät vastaan. Uskomatonta kyllä, siirto päästiin tekemään marraskuun viimeisenä päivänä, kuten alustavasti oli sovittu.lehmien_katseet 

Aamulypsy kotinavetassa sujui vielä tuttuun tapaan. Eivät mammat tienneet, että illalla olisi aika opetella robottilypsyä monen uuden laumatoverin kanssa. 

Aamupäivän navettarauhan keskeytti epätavallinen hyörinä. Laitumille johtava kesäovi oli auki. Kavereita lähdettiin yksitellen taluttamaan nurkan takana odottavaan Lopen Mulli-Expressin autoon. lehmien_tyontaminen

Useimmat kulkivat kuuliaisesti taluttajan perässä, mutta muutavat löivät jarrut kiinni niin, että yksi mies sai vetää ja kaksi naista työntää kaikin voimin. 

Melko nopeasti ja yllättävän sujuvasti saatiin koko lauma silti lastattua autoon. Matka kohti Akaan uusia kotiseutuja alkoi.

Perillä matkalaisia odotti uutuuttaan kiiltävä iso pihattorakennus. Muutama lehmä hämmentyi ritilästä, jollaisella eivät ennen olleet astelleet. Useimmat kävivät rohkeasti kohti uutta kotia, uutta laumaa ja uutta elämäntyyliä. 

Emäntä huokaisi helpotuksesta. Lehmät olisivat hyvissä käsissä myös tästä eteenpäin. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maalaiskaupungin Tietotoimisto, Meri Vilen, lypsykarja, maitotila