Jäähyväiset kotilaitumille

Tiistai 3.1.2017 klo 11:19 - Meri Vilen

Jokaisella asialla auringon alla on aikansa, jokaisella työllä mittansa ja yrityksellä elinkaarensa. Tänä talvena tuli Paakosen tilan aika luopua lehmänpidosta. 

Päätös lypsykarjasta luopumiseen vaatii pitkän kypsyttelyajan. Se ei ole asioita, joita tehdään hetken mielijohteesta. Karjaa kasvatetaan aina pitkällä tähtäimellä. Tilallisella on visio siitä, minkälaista karjaa hän haluaa kasvattaa ja millä tavoin. Samalla tavalla on karjasta luopuminen pitkän suunnittelun tulos. Siinä pyritään eläinten sekä talouden kannalta optimaaliseen lopputulokseen. 

Paakkosen tilalla navetan tyhjentäminen haluttiin tehdä eläinten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Muutto ajoitettiin niin, että suurin osa karjasta myytiin tutulle tilalle aiemmin syksyllä, mutta eläinten siirto tapahtuisi vasta, kun uusi robottipihatto olisi valmis ottamaan lehmät vastaan. Uskomatonta kyllä, siirto päästiin tekemään marraskuun viimeisenä päivänä, kuten alustavasti oli sovittu.lehmien_katseet 

Aamulypsy kotinavetassa sujui vielä tuttuun tapaan. Eivät mammat tienneet, että illalla olisi aika opetella robottilypsyä monen uuden laumatoverin kanssa. 

Aamupäivän navettarauhan keskeytti epätavallinen hyörinä. Laitumille johtava kesäovi oli auki. Kavereita lähdettiin yksitellen taluttamaan nurkan takana odottavaan Lopen Mulli-Expressin autoon. lehmien_tyontaminen

Useimmat kulkivat kuuliaisesti taluttajan perässä, mutta muutavat löivät jarrut kiinni niin, että yksi mies sai vetää ja kaksi naista työntää kaikin voimin. 

Melko nopeasti ja yllättävän sujuvasti saatiin koko lauma silti lastattua autoon. Matka kohti Akaan uusia kotiseutuja alkoi.

Perillä matkalaisia odotti uutuuttaan kiiltävä iso pihattorakennus. Muutama lehmä hämmentyi ritilästä, jollaisella eivät ennen olleet astelleet. Useimmat kävivät rohkeasti kohti uutta kotia, uutta laumaa ja uutta elämäntyyliä. 

Emäntä huokaisi helpotuksesta. Lehmät olisivat hyvissä käsissä myös tästä eteenpäin. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maalaiskaupungin Tietotoimisto, Meri Vilen, lypsykarja, maitotila

Kaukana kavala maailma

Torstai 10.11.2016 klo 14:13 - Meri Vilen

Turvassa kulkee, joka vilpittä kulkee, joka poikkeaa polulta, ei pysy salassa. Sananl. 10:9

Talo

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maalaiskaupungin Tietotoimisto, Meri Vilen

Kissan virka

Torstai 20.10.2016 klo 14:11 - Meri Vilen

Hulda1

Kaikki tietävät millainen on koiran virka. Se on epäkiitollinen työ, jota kukaan ei halua tehdä.

Suunnilleen teepannun kokoista Hulda-kissaa seuratessani olen alkanut ajatella, että kissan virka on jotain ihan muuta. Se on kiitollinen työ, joka naisen unelmavirka.

Pikkukissan sydämen asia on olla aina rinnan päällä tai kainalossa, kun ihminen on vaakatasossa. Sillä tuntuu olevan vainu, joka tarkkailee talon asukkaiden liikkeitä. Montaa hetkeä ei ihmisen tarvitse maata yksin Huldan taloudessa.

Koska kissan onnellista hyrräämistä ei millään raaskisi keskeyttää, saa tunnollinen viranhoito ihmisen pysymään aloillaan kauemmin, kuin oli aikonut. On oikeastaan aika hurmaavaa, että läsnäoloni tuottaa sille suurta iloa, jonka se varsin selvästi ja kovaäänisesti ilmaisee.

Kauneinta kissassa on sen lahjomattomuus. Sitä ei määräillä, eikä komennella. Voit aina luottaa siihen, ettei kissalla ole salattuja motiiveja. Se ei valehtele, eikä tee asiota, joita se ei halua tehdä. Kissan puuhissa ei ole mitään epäaitoa.

Hulda ei myöskään huuda, räyhää, moiti, eikä vaadi minulta mitään. Se kirmaa kintereillä, on kiinnostunut tekemisistäni, kiittää ruuasta, hyrisee hellästä huomiosta ja antaa minun ihmetellä silkinpehmeää turkkiaan. Niin herttaista olentoa ei millään voi olla rakastamatta.

Tyttäreni nauroi todetessaan minun olevan hyvää vauhtia muuttumassa höpsähtäneeksi kissamummoksi. Ei se mitään, sehän on onnellinen olotila! Soisin saman onnen kaikille mummoille. Olisipa jokaisessa Suomen vanhainkodissa tyytyväisiä kissa kainalossa lepäileviä mummoja ja vaareja.

Kissalle mummot ovat sydämen asia, sillä ei ole kiire, eikä se murehdi euroja. Kissan virka on erinomaisen tärkeä virka.

Hulda2

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maalaiskaupungin Tietotoimisto, Meri Vilen