Kukkaiskieltä ja lemmenyrttejä

Sunnuntai 27.10.2019 klo 16:23


Päivillin Majatalo Myötätuulessa Somerolla järjestetyn Jalkakylpykurssin osallistujat kuuntelivat suurella mielenkiinnolla luentoa suomalaisten luonnonkasvien ominaisuuksista. Ämpäriiin koottujen yrttien ja puunoksien tuoksu täytti huoneen. 

Rakastaa vai eikö rakasta - kysymys lienee ihmisiä kautta historian eniten askarruttanut kysymys. Yksi ehkä romanttisimmista tavoista ilmaista salattuja tunteita kehitettiin 1700-luvun porvarispiireissä. Rakkausasiota viestittiin kukkaiskielellä.

 

Jokaisen olisi hyvä tuntea kasvien fyysisiä ominaisuuksia, kansanperinnettä, mytologiaa ja uskontoa yhdistävän kukkaiskielen alkeet. Vaaleanpunainen kukka viestti Ihastuksesta, mutta rakkauden väri on punainen. Yksi kukka kertoo ''olet kaikkeni'', viisi ''rakastan sinua'', seitsemän ''kosin sinua''. Neljän kukan kertoma ''kunnioitan sinua, mutta en vielä rakasta sinua'' viesti voi jo latistaa tunnelman.

 

Ruusu kertoo intohimoisesta rakkaudesta. 

 

- Ruusulla on kaunis kukka, mutta myös äärimmäisen kaunis ruska. Kasvilla sanotaan olevan estoja poistavia ominaisuuksia, joten ei ihme, että miehet lähestyvät naisia usein ruusupuskan kera, vinkkaa hortakouluttaja ja biologi Päivi Eronen.

Yrttien ja luonnonkasvien joukossa on paljon myös niin kutsuttuja afrodisiakkeja eli lemmenyrttejä. Eikä niitä tarvitse etsiä kaukaa, sillä ainakin jokaisessa maalaispihassa riesaksi asti rehottava nokkonen on aivan käden ulottuvilla. Sitä on jopa käytetty morsianten saunottamiseen ja miehet ovat vihtoneet sillä tiettyjä paikkojaan.

Märältä koiralta tuoksahtavalla rohtovirmajuuren juurakolla on legendaarinen maine. Sekin on lemmenyrtti.

-  Tarun mukaan miehet seuraavat sitä kantavaa naista mihin vaan, Eronen kertoo.

Keskiajalla salvia kertoi talon vauraudesta ja siitä, että sen valtiattarena oli voimakas nainen. Viikinkien mausteena käyttämä siankärsämö on myös suosittu jalkakylpy-yrtti, jonka kerrotaan karkottavan negatiivisuutta ja sydänsuruja.

Meiramin sanotaan olevan yrteistä iloisin. Se karkottaa murheen. Männyn kerrotaan auttavan irti syyllisyydestä. Sen eteeriset öljyt sopivat hyvin höyryhengitettäviksi.

- Uskomukset ovat kivoja niin kauan, kun niitä ei ota liian vakavasti, muistuttaa Eronen. Placebo-vaitutusta kannattaa käyttää hyödyksi. Mielellä on valtava vaikutus ihmisen hyvinvointiin, hän jatkaa.

Luento-osuuden jälkeen kurssilaiset pääsivät valmistamaan jalkakylvyn haluamistaan kasveista. Minun valintani olivat mänty, kuusi ja koivu. 

Ennen varsinaista kylpyä, kasvien höyryjä hengiteltiin pyyhkeen alla. Kylvyn jälkeen valmistettiin kotiinviemisisksi pikkupussukat myöhempää käyttöä varten.

Kevein jaloin ja raikkain mielin nautimme vielä iltateet Päivillin hortsinoiden ja marjapiirakan kera. Pohdimme yhdesä, kuinka pienillä satsauksilla omasta hyvinvoinnista voi pitää huolta. Suosittelen jalkakylpyhemmottelua säännöllisin väliajoin meistä jokaiselle.

punruusunlehdetkapea


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini