Kukkaiskieltä ja lemmenyrttejä

Sunnuntai 27.10.2019 klo 16:23

Päivillin Majatalo Myötätuulessa Somerolla järjestetyn Jalkakylpykurssin osallistujat kuuntelivat suurella mielenkiinnolla luentoa suomalaisten luonnonkasvien ominaisuuksista. Ämpäriiin koottujen yrttien ja puunoksien tuoksu täytti huoneen. 

Rakastaa vai eikö rakasta - kysymys lienee ihmisiä kautta historian eniten askarruttanut kysymys. Yksi ehkä romanttisimmista tavoista ilmaista salattuja tunteita kehitettiin 1700-luvun porvarispiireissä. Rakkausasiota viestittiin kukkaiskielellä.

 

Jokaisen olisi hyvä tuntea kasvien fyysisiä ominaisuuksia, kansanperinnettä, mytologiaa ja uskontoa yhdistävän kukkaiskielen alkeet. Vaaleanpunainen kukka viestti Ihastuksesta, mutta rakkauden väri on punainen. Yksi kukka kertoo ''olet kaikkeni'', viisi ''rakastan sinua'', seitsemän ''kosin sinua''. Neljän kukan kertoma ''kunnioitan sinua, mutta en vielä rakasta sinua'' viesti voi jo latistaa tunnelman.

 

Ruusu kertoo intohimoisesta rakkaudesta. 

 

- Ruusulla on kaunis kukka, mutta myös äärimmäisen kaunis ruska. Kasvilla sanotaan olevan estoja poistavia ominaisuuksia, joten ei ihme, että miehet lähestyvät naisia usein ruusupuskan kera, vinkkaa hortakouluttaja ja biologi Päivi Eronen.

Yrttien ja luonnonkasvien joukossa on paljon myös niin kutsuttuja afrodisiakkeja eli lemmenyrttejä. Eikä niitä tarvitse etsiä kaukaa, sillä ainakin jokaisessa maalaispihassa riesaksi asti rehottava nokkonen on aivan käden ulottuvilla. Sitä on jopa käytetty morsianten saunottamiseen ja miehet ovat vihtoneet sillä tiettyjä paikkojaan.

Märältä koiralta tuoksahtavalla rohtovirmajuuren juurakolla on legendaarinen maine. Sekin on lemmenyrtti.

-  Tarun mukaan miehet seuraavat sitä kantavaa naista mihin vaan, Eronen kertoo.

Keskiajalla salvia kertoi talon vauraudesta ja siitä, että sen valtiattarena oli voimakas nainen. Viikinkien mausteena käyttämä siankärsämö on myös suosittu jalkakylpy-yrtti, jonka kerrotaan karkottavan negatiivisuutta ja sydänsuruja.

Meiramin sanotaan olevan yrteistä iloisin. Se karkottaa murheen. Männyn kerrotaan auttavan irti syyllisyydestä. Sen eteeriset öljyt sopivat hyvin höyryhengitettäviksi.

- Uskomukset ovat kivoja niin kauan, kun niitä ei ota liian vakavasti, muistuttaa Eronen. Placebo-vaitutusta kannattaa käyttää hyödyksi. Mielellä on valtava vaikutus ihmisen hyvinvointiin, hän jatkaa.

Luento-osuuden jälkeen kurssilaiset pääsivät valmistamaan jalkakylvyn haluamistaan kasveista. Minun valintani olivat mänty, kuusi ja koivu. 

Ennen varsinaista kylpyä, kasvien höyryjä hengiteltiin pyyhkeen alla. Kylvyn jälkeen valmistettiin kotiinviemisisksi pikkupussukat myöhempää käyttöä varten.

Kevein jaloin ja raikkain mielin nautimme vielä iltateet Päivillin hortsinoiden ja marjapiirakan kera. Pohdimme yhdesä, kuinka pienillä satsauksilla omasta hyvinvoinnista voi pitää huolta. Suosittelen jalkakylpyhemmottelua säännöllisin väliajoin meistä jokaiselle.

punruusunlehdetkapea

Kommentoi kirjoitusta.

Syysterveisiä

Perjantai 21.9.2018 klo 17:04

Elämä yllättää. Olemme nuorimmaiseni kanssa muuttaneet liian isosta maalaistalosta vähän liian pieneen kerrostalokaksioon. Meistä on tullut kaupunkilaisia ja täytyy sanoa, että olemme siinä yllättävän hyviä.

Ihan ensimmäisenä myin auton. Oi mikä helpotus, sillä kaikki autoon liittyvät huoltotoimenpiteet olivat inhokkipuuhaani. Enää ei tarvitse ajaa pitkiä työmatkoja, ei tankata eikä muistaa renkaidenvaihtoa. Nyt voin vaikka kävellä työmatkani. Olen pitkään haaveillut siitä. 

Maalaiskotini rauhaa ja hiljaisuutta kaipasin ensimmäisinä viikkoina. Opin nukkumaan uudessa kodissa vasta kahden viikon koiranunien jälkeen, mutta nyt nukun taas kuin tukki. Iltakymmeneltä nukahdan pystyyn, jollen pääse vaakatasoon. Aamulla herään kukonlaulun aikaan.

Uutena hämmentävänä ilmiönä olen havainnut malttamattomana odottavani maanantaiaamua. Tämä johtunee siitä, että teen rakastamaani työtä, valokuvaan ja kirjoitan. Ihania uusia haasteita on juuri sopivasti. Olen muun muassa päässyt kuvaamaan sekä lehden että kirjan kansikuvan ja tavannut upeita ihmisiä juttu- ja kuvausmatkoillani.

Toinen syy korkeaan energiatasoon on nelipäiväinen työviikko. Siitäkin haaveilin monta vuotta. Perjantaisin treenaan ja puuhastelen omiani, lauantaisin siivoan ja pesen pyykkiä ja sunnuntaisin lepään. Elämä on mallillaan.

Olen elänyt monenlaisia elämänvaiheita. On ollut ajanjaksoja, joita en halua muistella, mutta myös paljon hyviä aikoja. 

Vaikka nyt on hyvä, vielä parempi oli lasten pikkulapsivaihe. Näin jälkikäteen tajuaa, kuinka ohimenevää se on. Lapset ovat meillä vain lainassa.

Vaikeita olivat vuodet, jolloin lapset alkoivat yksi kerrallaan lentää pesästä. Lopulta isoon taloon jäimme enää minä, kuopus ja kissa. Kauhuskenaarioni oli, että kohta jäljellä on enää minä ja kissa.

Kokemuksesta viisastuneena haluan kannustaa kaikkia pienten lasten vanhempia hidastamaan tahtia. Toivoisin, että paljon useammat äidit voisivat hoitaa lapsiaan kotona, eikä kenenkään tarvitsisi rahan takia retuuttaa pienokaisiaan päivähoitoon. Kaikille lapsille toivon turvallista lapsuutta onnellisessa kodissa ja paljon äidin syliä.  

Lavinian_peukut.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Mullijahdissa

Torstai 26.7.2018 klo 14:21

Tänä aamuna reippailin ystäväni Pävin maatilalla. Tarkoitus oli saada mullilauma siirrettyä pihalaitumelta metsälaitumelle, ja saatiinhan ne, vaikkei ihan suunniteltua reittiä pitkin.

Minun oli määrä taluttaa järkevä ystäväni Nokinenä muruämpärin perässä etummaisena, koska se on lauman kingi. Mutta ei ole nuori nauta mikään helposti pideltävä otus, kun se päättää lähteä, se lähtee.

Nokinena_2

Pikkutytöstä lähtien hevosia käsitelleenä ihmettelen edelleen, miten hienostuneita luontokappaleita ne ovat. Erilaisia, kuin naudat, ja suurempia, mutta kesyinä ja koulutettuina helposti jopa lasten käsiteltävissä. Hevosta et ikinä päihitä voimassa, yhteistyö perustuu aina luottamukseen ja keskinäiseen kunnioitukseen.

Nokinenä ei siis luottanut minuun, kunnioituksesta puhumattakaan. Irti päästyään kaksi sankaria kirmasi pitkin kauravainiota vapaudesta haltioituneina, kunnes me ovelat ihmisolennot saimme ne jujutettua laitumen portista sisään. 

Hieno reissu! Tykkään siitä, että elämässä on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. 

mulli_maessa

Kommentoi kirjoitusta.

Senaatintori

Maanantai 16.7.2018 klo 20:47

Tuomiokirkko

1 kommentti .

Niittyleinikkejä

Tiistai 26.6.2018 klo 21:57

leinikit   

Kommentoi kirjoitusta.

Kesäpäivien iloja

Maanantai 18.6.2018 klo 12:29 - Meri Vilen

Maan päällä on paikkoja, joiden ylle taivaallinen rauha tuntuu laskeutuneen. Yksi sellainen on Liesjärven kansallispuistossa - melkein meidän naapurissa - Korteniemen perinnetilalla.

Pihaan ei hurauteta autolla, jottei luonnonrauha rikkoudu. Kulkupelit jätetään sopivan matkan päähän parkkialueelle.

Korteniemi_risuaita1

Mäntykankaan poikki kulkevalla tiellä verenpaine laskee. Kaikki kiire katoaa, kun eteen aukeaa näkymä, joka ei ole tältä vuosituhannelta. Liesjärven rantamaisemassa eletään 1950-lukua. Siellä pääsee kokemaan millaista on yksinkertainen elämä ilman sähköä ja mukavuuksia.

Tilan peltoja laiduntaa lauma monenkirjavia suomenlampaita ja pihamaalla kuopsuttavat maatiaiskanat. Varsinaisina aukioloaikoina askareitaan siellä hoitavat myös isäntä ja emäntä, joista jommankumman voi erityisinä tapahtumapäivinä nähdä kulkemassa sisään ja ulos rannassa könöttävästä vaatimattomasta rakennuksesta. Pian alkaa savu tupruttaa seinänraoista. Mahtavatko lapset tietää, mikä se sellainen rakennus on?

Tiedän monen vuoden kokemuksella kertoa, että Korteniemen eläimet ovat kävijäystävällisiä. Osa lampaista ja karitsoista suorastaan kerjää rapsutuksia. Kanat touhuavat omissa puuhissaan ihmisistä häiriintymättä.

Liesjärven kansallispuisto sijaitsee Tammelassa karvan verran alle 100 km Helsingistä Porin suuntaan. Suosittelen paikkaa retkikohteeksi varsinkin lapsiperheille.

Korteniemi_lampaat_ja_savusauna

Kommentoi kirjoitusta.

Kauneinta ihmisessä on rehellisyys

Perjantai 13.10.2017 klo 8:59 - Meri Vilen

Pidän maamme pääkaupungista. Olen syntynyt sen liepeillä, käynyt siellä kouluni, balettikouluni ja yliopistoni.

Kaupunki on muuttunut sitten lapsuusvuosieni. Maan uumeniin on uponnut paljon toimintoja, kuten vanha linja-autoasema sekä kaupunkiliikennettä sujuvoittava metro.

Vaikka moni asia on muuttunut, on yksi asia pysynyt. Kaupungissa asuu rehellistä väkeä. Siitäkin minulla on omakohtaisia kokemuksia. Yhtenä hajamielisenä kesäpäivänä jätin nimittäin käsilaukkuni kolmosen ratikkaan Kalliossa. Huomasin unohdukseni ovien juuri sulkeuduttua.

Hätäpäissäni lähdin juoksemaan ratikan perään, kunnes tajusin, että olisin tarvinnut Usain Boltin nopeuden ja Sandra Ericsonin kestävyyden pysyäkseni perässä seuraavalle pysäkille asti. Melkein pillahdin itkuun, niin paljon töppäys harmitti, mutten ehtinyt kuin huokaista, niin jo käsilaukkuni käveli kadulla vastaan. 

Nuori nainen oli nähnyt epätoivoisen juoksuni, huomannut laukun penkillä, hypännyt ulos seuraavalla pysäkillä ja lähtenyt kävelemään minua vastaan. Siinä hän sitten seisoi kuin taivaan enkeli sanoen: 'Tiedän miltä susta tuntui.'

Mikä ilo ja ihmetys! Ei tarvinnut uusia ajokorttia, kuolettaa pankkikorttia, hakea uutta Kelakorttia ynnä kymmeniä muita kortteja, eikä avaimia ja ties mitä muuta.

Eikä siinä vielä kaikki. Olisiko ollut seuraavana päivänä, kun tajusin jättäneeni ostamani lahjan erääseen keskustan kahvilaan muutama päivä aikaisemmin. Uskomatonta kyllä, sekin odotti siellä minua. Ja taas sain kiitellä nuorta suomalaisnaista sydämeni pohjasta.

Nämä tapaukset tulen muistamaan lopun ikääni. Näille naisille olen ikikiitollinen. Heidän ansiostaan uskon edelleen suomalaisten rehellisyyteen. 

Minun silmisissäni kauneinta ihmisessä on tinkimätön rehellisyys. Kyse on elämänasenteesta. Kun ei toimi vilpillisesti millään elämänalueella, ei tarvitse pelätä mitään eikä ketään. Saa nukkua yönsä rauhassa, sillä puhdas omatunto on paras päänalunen. Meri_MV_kea

Kommentoi kirjoitusta.

Kiitollinen mieli on voittoisa mieli

Perjantai 4.8.2017 klo 7:19

Paradoksaalista kyllä, usein kaikkein kiitollisimmat ihmiset ovat niitä kaikkein kovimmille elämän koulussa joutuneita. Äärimmäiset koetukset voivat siis olla elämämme suurimpia siunauksia, jos niin valitsemme.

Toinen ääripää on kitkeräksi katkeroitunut mieli. Sekin on valinta. Jokaisen elämästä löytyy yllin kyllin huolia, murhetta ja vastoinkäymisiä, joita helliä. 

Liian helppo elämä ei ole ihmiselle hyväksi. Hyväksi on joutua ainakin jonkin verran pinnistelemään ja ponnistelemaan saadakseen lopulta nauttia työnsä hedelmistä. Työn tuoma, sekä itsensä ylittämisen ilo kun ovat niitä elämän suurimpia iloja.

Urheilijatyttären kanssa kehitimme teorian, jonka mukaan itseaiheutettu kärsimys - kuten rankka treenaaminen - voi suojata ihmistä hänen ulkopuoleltaan tulevilta elämän kolhuilta. Jäämme tutkimaan asiaa. Teoriaa puoltaa se, että urheilija joutuu tekemään paljon töitä mielen hallinnan alueella. Hän joutuu opettelemaan oikeaa suhtautumista epäonnistumisiin sekä toisaalta myös voittoihin ja menestykseen. 

Eikä menestys koskaan tule ilmaiseksi. Sen eteen on nähty vaivaa, luovuttu jostain, laitettu asioita tärkeysjärjestykseen, lähdetty liikkeelle pilvisenäkin päivänä, pidetty tavoitteet kirkkaana mielessä, kaaduttu ja noustu ylös, loukkaannuttu ja parannuttu.

Kiitollinen mieli on voittoisa, koska se on oppinut keskittymään hyvään. Kitkerä mieli on tappiollinen, koska se on jäänyt kiinni siihen, mikä on joskus ollut huonosti. 

Kiitollinen mieli saa voimaa pienimmistäkin valonpilkahduksista. Se purjehtii vaivattomasti yli synkkien vesien, eikä uppoa suuremmissakaan myrskyissä.

Kaikkein paras uutinen on se, että jokainen voi saada kiitollisen mielen, koska ihmisellä on vapaus valita ajatuksensa ja asenteensa joka päivä ja joka tilanteessa. Voit ottaa kiitosmielen käyttöön vaikka heti.

Ksaskreeni

Kommentoi kirjoitusta.

Jäähyväiset kotilaitumille

Tiistai 3.1.2017 klo 11:19 - Meri Vilen

Jokaisella asialla auringon alla on aikansa, jokaisella työllä mittansa ja yrityksellä elinkaarensa. Tänä talvena tuli Paakosen tilan aika luopua lehmänpidosta. 

Päätös lypsykarjasta luopumiseen vaatii pitkän kypsyttelyajan. Se ei ole asioita, joita tehdään hetken mielijohteesta. Karjaa kasvatetaan aina pitkällä tähtäimellä. Tilallisella on visio siitä, minkälaista karjaa hän haluaa kasvattaa ja millä tavoin. Samalla tavalla on karjasta luopuminen pitkän suunnittelun tulos. Siinä pyritään eläinten sekä talouden kannalta optimaaliseen lopputulokseen. 

Paakkosen tilalla navetan tyhjentäminen haluttiin tehdä eläinten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Muutto ajoitettiin niin, että suurin osa karjasta myytiin tutulle tilalle aiemmin syksyllä, mutta eläinten siirto tapahtuisi vasta, kun uusi robottipihatto olisi valmis ottamaan lehmät vastaan. Uskomatonta kyllä, siirto päästiin tekemään marraskuun viimeisenä päivänä, kuten alustavasti oli sovittu.lehmien_katseet 

Aamulypsy kotinavetassa sujui vielä tuttuun tapaan. Eivät mammat tienneet, että illalla olisi aika opetella robottilypsyä monen uuden laumatoverin kanssa. 

Aamupäivän navettarauhan keskeytti epätavallinen hyörinä. Laitumille johtava kesäovi oli auki. Kavereita lähdettiin yksitellen taluttamaan nurkan takana odottavaan Lopen Mulli-Expressin autoon. lehmien_tyontaminen

Useimmat kulkivat kuuliaisesti taluttajan perässä, mutta muutavat löivät jarrut kiinni niin, että yksi mies sai vetää ja kaksi naista työntää kaikin voimin. 

Melko nopeasti ja yllättävän sujuvasti saatiin koko lauma silti lastattua autoon. Matka kohti Akaan uusia kotiseutuja alkoi.

Perillä matkalaisia odotti uutuuttaan kiiltävä iso pihattorakennus. Muutama lehmä hämmentyi ritilästä, jollaisella eivät ennen olleet astelleet. Useimmat kävivät rohkeasti kohti uutta kotia, uutta laumaa ja uutta elämäntyyliä. 

Emäntä huokaisi helpotuksesta. Lehmät olisivat hyvissä käsissä myös tästä eteenpäin. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maalaiskaupungin Tietotoimisto, Meri Vilen, lypsykarja, maitotila

Kaukana kavala maailma

Torstai 10.11.2016 klo 14:13 - Meri Vilen

Turvassa kulkee, joka vilpittä kulkee, joka poikkeaa polulta, ei pysy salassa. Sananl. 10:9

Talo

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maalaiskaupungin Tietotoimisto, Meri Vilen

Kissan virka

Torstai 20.10.2016 klo 14:11 - Meri Vilen

Hulda1

Kaikki tietävät millainen on koiran virka. Se on epäkiitollinen työ, jota kukaan ei halua tehdä.

Suunnilleen teepannun kokoista Hulda-kissaa seuratessani olen alkanut ajatella, että kissan virka on jotain ihan muuta. Se on kiitollinen työ, joka naisen unelmavirka.

Pikkukissan sydämen asia on olla aina rinnan päällä tai kainalossa, kun ihminen on vaakatasossa. Sillä tuntuu olevan vainu, joka tarkkailee talon asukkaiden liikkeitä. Montaa hetkeä ei ihmisen tarvitse maata yksin Huldan taloudessa.

Koska kissan onnellista hyrräämistä ei millään raaskisi keskeyttää, saa tunnollinen viranhoito ihmisen pysymään aloillaan kauemmin, kuin oli aikonut. On oikeastaan aika hurmaavaa, että läsnäoloni tuottaa sille suurta iloa, jonka se varsin selvästi ja kovaäänisesti ilmaisee.

Kauneinta kissassa on sen lahjomattomuus. Sitä ei määräillä, eikä komennella. Voit aina luottaa siihen, ettei kissalla ole salattuja motiiveja. Se ei valehtele, eikä tee asiota, joita se ei halua tehdä. Kissan puuhissa ei ole mitään epäaitoa.

Hulda ei myöskään huuda, räyhää, moiti, eikä vaadi minulta mitään. Se kirmaa kintereillä, on kiinnostunut tekemisistäni, kiittää ruuasta, hyrisee hellästä huomiosta ja antaa minun ihmetellä silkinpehmeää turkkiaan. Niin herttaista olentoa ei millään voi olla rakastamatta.

Tyttäreni nauroi todetessaan minun olevan hyvää vauhtia muuttumassa höpsähtäneeksi kissamummoksi. Ei se mitään, sehän on onnellinen olotila! Soisin saman onnen kaikille mummoille. Olisipa jokaisessa Suomen vanhainkodissa tyytyväisiä kissa kainalossa lepäileviä mummoja ja vaareja.

Kissalle mummot ovat sydämen asia, sillä ei ole kiire, eikä se murehdi euroja. Kissan virka on erinomaisen tärkeä virka.

Hulda2

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Maalaiskaupungin Tietotoimisto, Meri Vilen